Ryhmät

Äiti osta mulle pyörä!

Lumet sulavat ja pyöräilykausi lähestyy! Into päästä pyöräilemään kasvaa korkealle. Mitä pitäisi ottaa huomioon kun valitset polkupyörää ja pyöräilykypärää lapselle?

Kun välineet ovat oikean kokoiset ja laadukkaat, on innostuminen ja onnistuminen todennäköisempää. 
Renkaan koko vaikuttaa tasapainon hallintaan ja ohjattavuuteen ja siksi pyörä ei saa olla liian iso. Satulan ja ohjaustangon nostovarat pitävät huolen siitä ettei pyörä jää ihan heti pieneksi. Kun lapsi istuu pyörän satulassa, tulee jalkojen yltää hyvin maahan. Useimmiten 2-4 –vuotiaan lapsen ensimmäiseksi polkupyöräksi kannattaa hankkia rengaskooltaan 12 –tuumainen pyörä.

Potkupyörät ovat viime vuosina nousseet suureen suosioon. Ne ovatkin oiva tapa harjoitella tasapainoa ennen kuin opetellaan polkimien käyttöä. Jalkojen tulisi yltää kunnolla maahan. Potkupyörä auttaa usein jättämään väliin apurattaiden käytön, sillä lapsi oppii pitämään pyörän rullatessa tasapainossa. Polkemista kannattaa opetella esim. nurmikolla loivaan alamäkeen. Näin pienet tasapainon menetykset eivät haittaa.

Polkupyörää valitessa kannattaa vertailla pyörän painoa ja polkimien pyörivyyttä. Kevyt pyörä hyvillä laakereilla on pienelle lapselle helpommin käsiteltävä. Lapsella ei ole vielä paljon voimaa ja polkimien pyörittäminenkin on opeteltava. Laatuun kannattaa siis panostaa, vaikka pienimmät pyörät eivät useita vuosia yhdellä lapsella käytössä olekaan. Laadukkaan pyörän jälleenmyyntiarvo säilyy hyvin. Hyväkuntoisia laadukkaita pyöriä saa käytettynä samaan tai edullisempaan hintaan, jolla heikompilaatuisia myydään uutena.

Pyöräilykypärä on tärkeä hankinta ja lapselle kannattaa opettaa alusta lähtien sen käyttö – ja näyttää itse kypärän käytössä hyvää esimerkkiä. Hyvässä kypärässä on säätömahdollisuus, jolla kypärä saadaan asettumaan napakasti päähän. Otsan suojaaminen on tärkeää. Kypärä keikahtaa helposti taakse, jos se on liian iso. Toisaalta liian pieni kypärä ei yllä otsalle.

Kypärä menettää suojaavia ominaisuuksiaan jos se saa riittävän kovia iskuja – vaikka niistä ei näkyvää jälkeä jäisikään. Ominaisuudet heikkenevät myös materiaalin vanhentumisen myötä. Nämä asiat kannattaa ottaa huomioon jos ostaa kypärää käytettynä. Kypärän sisältä löytyy tarra, josta näkyy kypärän valmistusvuosi.

Lapselle kannattaa myös alusta lähtien opettaa, että kypärä otetaan pois päästä kun pyörällä ei ajeta. Esim. kiipeilytelineissä kypärän hihna voi aiheuttaa tukehtumisvaaran.

Lisäturvavarusteeksi voi hankkia turvaviirin, joka helpottaa pienen pyöräilijän näkymistä liikenteessä.

Mukavia pyöräilyhetkiä!  

 

Viitteellinen kokotaulukko.

Henkilön LiikuntaPomppu Oy kuva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *